Szukaj przepisów

czwartek, 19 grudnia 2013

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Składniki:
  • ugotowane suszone grzyby(borowiki lub podgrzybki) 350 g
  • cebula 1 
  • posiekana natka pietruszki 1 łyżka 
  • mąka 1 szklanka 
  • jajko 1
  • masło 2 łyżki 
  • sól 
  • pieprz
Przesiać mąkę przez sitko. Dodać żółtko, odrobinę soli i dolewając ciepłej wody zagnieść ciasto. Dodać roztopioną łyżkę masła i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne Zeszklić drobno posiekaną cebulę na maśle, dodać grzyby i natkę pietruszki. Podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto na cienki placek, wycinać kwadraciki, układać nadzienie i lepić uszka. Wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem do barszczu można lekko posypać szczypiorem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...