Szukaj przepisów

czwartek, 19 grudnia 2013

Świąteczna kapusta z grochem Magdy Gessler

Składniki:
  • kapusta kiszona 1,5 kg
  • łuskany groch 0,5 kg 
  • cebula 2 duże szt. 
  • smalec 2 łyżki 
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
Kapustę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, dodając liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Groch ugotować w niewielkiej ilości wody z solą - musi być miękki i częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie. Wymieszać groch z kapustą. Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na smalcu, następnie dodać do potrawy. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...