Szukaj przepisów

wtorek, 3 grudnia 2013

Sałatka Lwowska Magdy Gessler

Sałatka lwowska, czyli sałatka na bazie buraków, z kremowymi ziemniakami i aromatycznymi śledziami, weszła do menu restauracji "Lwów" z Chełma. Obok niej podano barszcz ukraiński z kulebiakami, kotlety lwowskie oraz siekany kotlet barani (kijowski).

Sałatka lwowska podawana jest z sosem śmietanowo-musztardowym, który nie tylko dodaje pikanterii potrawie, ale wprowadza do niej również nutkę słodyczy. Wszystkie smaki, które łączy w sobie sałatka lwowska - słodkie buraki, kremowe ziemniaki, kwaśne ogórki i kapary, delikatna marchew, chrupiące jabłka, pyszne grzybki, tworzą niezwykły zestaw aromatów i konsystencji. Nie do pobicia!

Składniki:
  • 8 filetów śledziowych w oleju
  • 8 buraków
  • 4 ziemniaki
  • 1 seler
  • 8 ogórków kiszonych
  • 4 jabłka
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mały słoik marynowanych grzybków
  • 1 mały słoik kaparów
  • szczypior
  • sok z cytryny
Na sos musztardowo-śmietanowy:
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • pół słoiczka ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:
Ziemniaki, buraki, marchew i selera ugotować bez obierania. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i jabłka obrać i również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paseczki. Cebulę posiekać. Grzyby odsączyć i również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki - oprócz ziemniaków i śledzi - wymieszać. Na końcu dodać te ostatnie. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić, żeby smaki "przegryzły się". Następnie śmietanę wymiesza z musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Na koniec posypać szczypiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...