Szukaj przepisów

Ładowanie...

wtorek, 3 grudnia 2013

Golonka po Bawarsku Magdy Gessler

Kolejny przepis z "Kuchennych Rewolucji"

Golonka po bawarsku to golonka  w marynacie z ciemnego piwa. Ten smak zagościł do restauracji "Chata Paprocańska" w Tychach. Bawarskie menu zaproponowała lokalowi Magda Gessler.

Dodatkowo w menu śląskiej restauracji znalazły się bawarska kartoflanka, wurst salad oraz fasolka z antonówką, cukrem i oregano, a także zapiekanka i kopytka z gorgonzolą.

Jednak to właśnie bawarski przysmak stał się faworytem gości. Przygotowywany według starej, ale znanej na Śląsku receptury, okazał się strzałem w dziesiątkę, który połączył niemiecką kuchnię ze śląską tradycją kulinarną.

Składniki:
  • 2 golonki wieprzowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kostka bulionowa
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • kawałek pora i selera
  • 2 liście laurowe
MARYNATA z ciemnego piwa do golonki bawarskiej Gessler
Składniki:
  • butelka ciemnego piwa
  • po pół łyżki majeranku, kminku, słodkiej papryki
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 2 ząbki czosnku
Golonka po bawarsku - sposób przygotowania:
Golonki umyć, osuszyć, włożyć do rondla lub garnka, zasypać przyprawami, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Następnie dodać pokrojone warzywa i gotować kolejne 30-40 minut. Po tym czasie golonkę ostudzić.

Przygotować marynatę (z czosnkiem, ale bez cebuli). Skórę na golonkach ponacinać na kształt kratki, zalać marynatą, natrzeć mięso, aby przeszło smakiem. Odstawić na przynajmniej 1-2 godziny. Obracać co jakiś czas, aby dobrze otoczyła je marynata.

Golonki wyjąć z marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, obłożyć plastrami cebuli, zalać marynatą i piec 45 minut w temp. 200 st.

Golonka po bawarsku wg Magdy Gessler najlepiej smakuje z chrzanem oraz zasmażaną kapustą. Można podać z kopytkami czy drożdżowym pampuchem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...