Szukaj przepisów

wtorek, 19 listopada 2013

Zupa grzybowa z serem korycińskim Magdy Gessler

Składniki:
  • Nadbużańskie grzyby suszone 20 dag
  • seler 1 
  • pory 2 
  • marchew 3 
  • kapusta 1/2 
  • pietruszka 1 
  • duża cebula 1
  • masło 2 łyżki 
  • wywar mięsny 
  • pieprz 
  • Ser koryciński z czarnuszką 20 dag 
  • świeży koperek do posypania 1/2 pęczka 
  • grzanki ( opcjonalnie )

Grzyby moczymy na noc w niewielkiej ilości wody, potem wyjmujemy z wody, ale jej nie wylewamy. Kroimy je w paseczki. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce – tylko por kroimy w paseczki. Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle w garnku do gotowania zupy. Gdy będzie miękka i przejrzysta, wkładamy grzyby oraz starte warzywa. Dwa razy mieszamy, a potem zalewamy całość gorącym wywarem i dodajemy wodę z moczenia grzybów.

Gotujemy razem, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą (około 45 minut, na małym ogniu). Dosmaczamy hojnie pieprzem. Dwie minuty przed końcem gotowania do zupy wkładamy ser koryciński pokrojony w kostkę. Posypujemy koperkiem.

 Podajemy z grzankami lub bez.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...