Szukaj przepisów

piątek, 8 listopada 2013

Purée ziemniaczane Magdy Gessler

Składniki:
  • duże ziemniaki o żółtym miąższu 4
  • bardzo świeży twaróg (zmiksowany) 250 g 
  • masło 100 g
  • śmietana 36% 200 ml 
  • czosnek 1 główka 
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku 
  • oliwa

Najzdrowsze są kartofle w mundurkach, ale do mielonego nie ma to jak pyszne, świeżo przyrządzone purée. 
 
Ścinamy wierzch główki czosnku, smarujemy oliwą, układamy na blasze, przyprawiamy i przykrywamy folią do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C przez 45 minut, aż zrobi się złotobrązowy.
Gotujemy ziemniaki, obieramy, miksujemy. Przekładamy purée do rondla, łączymy ze śmietaną i dodajemy roztarty upieczony czosnek. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy masę przez 30 sekund. Dodajemy masło i twaróg. Całość mieszamy energicznie aż twaróg i masło całkowicie wtopią się w masę. Przyprawiamy do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...