Szukaj przepisów

wtorek, 19 listopada 2013

Kiełbasa w piwie z grzankami serowymi Magdy Gessler

Składniki:
  • jasne piwo (na przykład ciechanowskiego, choć ono z Mazowsza) 2 butelki
  • ziarna jałowca 2 
  • ziele angielskie 2 
  • liść laurowy 1 
  • goździki 2 
  • duża cebula 1 
  • chleb razowy 4 kromki
  • sól i pieprz 
  • sok z jednej cytryny 
  • kwaśna śmietana 1 kubek 
  • dobra kiełbasa 600 g 
  • chleb wiejski 4 kromki
  • małe ząbki czosnku 4 
  • ser welski 200 g 

Fantastyczne danie kuchni warmińsko-mazurskiej. Niedrogo i treściwie!
Piwo podgrzewamy w garnczku, dodając do niego jałowiec, ziele angielskie, listek laurowy oraz goździki. Gdy już sobie ładnie wrze, wkładamy kiełbasę i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją, natomiast do piwa wkładamy posiekaną cebulę, a po paru minutach – pokruszony chleb razowy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miksujemy sos, aby uzyskał gładką konsystencję, a następnie dodajemy śmietanę.

Do gorącego sosu wkładamy kiełbasę. Kromki chleba smarujemy czosnkiem przetartym przez praskę i kładziemy na każdą po dość grubym kawałku sera welskiego. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...