Szukaj przepisów

czwartek, 24 października 2013

Żur z borowikową nutą

ZAKWAS NA ŻUR:
● 350 g mąki razowej
● 1 l wody
● 3 ząbki czosnku
● 3 liście laurowe
● 5 ziaren ziela angielskiego

ZUPA:
● garść mrożonych prawdziwków
● łyżka masła
● 1 l bulionu warzywnego
● szklanka śmietany
● 1–2 ząbki czosnku
● majeranek
● jajka ugotowane na twardo
● 300 g białej kiełbasy
● rzeżucha lub natka
● sól
● pieprz

Do dużego garnka wsypać mąkę, zalać taką ilością wrzącej wody, aby uzyskać gładką masę. Potem wlać pozostałą wodę, dodać czosnek i przyprawy. Garnek zawiązać gazą i odstawić na trzy dni w ciepłe miejsce. Zakwas przecedzić. Prawdziwki rozmrozić, pokroić. Podsmażyć na maśle. Zalać bulionem. Gotować, aż grzyby będą miękkie. Dodać zakwas i śmietanę, przepuszczony przez praskę czosnek oraz szczyptę majeranku. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z jajkiem i białą kiełbasą, posypaną zieleniną.
Uwaga! Niewykorzystany zakwas należy wlać do butelki i przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...