Szukaj przepisów

środa, 30 października 2013

Zupa krem z dyni Magdy Gessler

Składniki:
  • dynia 1,5 kg 
  • mleko 200 ml 
  • bulion warzywny 200 ml 
  • śmietanka kremówka 200 ml 
  • czosnek 4 ząbki 
  • gałka muszkatołowa szczypta  
  • natka do dekoracji 
  • łuskane pestki dyni 4 garstki 
  • Sól morska, pieprz biały

Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...