Szukaj przepisów

piątek, 25 października 2013

Sos pachnący dziczyzną i lasem Magdy Gessler

Przepis na sos i marynatę.
Aby marynowanie miało sens, dziczyzna musi być twarda. Przygotowujemy marynatę w proporcjach:
  • 1/3 wody,
  • 1/3 octu
  • 1/3 czerwonego wina.
Gotujemy dodając:
  • 5 liści laurowych,
  • 10 ziaren jałowca,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 5 goździków,
  • 1 duży seler pokrojony na 4 części,
  • pół główki czosnku,
  • pietruszkę, marchewkę i cebulę.
Odparowujemy i chłodzimy.
Zalewamy dziczyznę w kamiennym garnku, przykrywamy talerzem i zostawiamy na noc.
Następnego dnia odlewamy marynatę i zachowujemy ją. Mięso pieczemy pod folią w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez godzinę.
Pod koniec pieczenia dodajemy marynatę, pół butelki czerwonego wina, 4 główki prawdziwków i pół litra śmietany 36%. Czekamy aż sos trochę odparuje i się zagęści.
Dzięki temu, nie musimy zagęszczać go mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...