Szukaj przepisów

środa, 23 października 2013

Łososiowy flirt

Składniki:
● 2 pęczki rukoli
● pęczek kopru
● łyżkę posiekanej kolendry
● 500 gram świeżego, najlepiej polskiego łososia
● łyżkę prażonego ziarna sezamowego
● 2 stłuczone sezamki
● kawałek startego świeżego imbiru
● 1 łyżkę miodu
● 1 łyżkę oleju słonecznikowego
● do dekoracji kawior z łososia i listki świeżej bazylii
● sól i pieprz

Sosu I:
● 150 ml oliwy
● 2 łyżki octu winnego
● 1 łyżkę miodu lipowego

Sosu II:
● 200 ml jogurtu naturalnego
● 1/2 pęczka kopru
● 1 świeży ogórek

Rukolę i koper siekamy. Z ziół układamy na talerzu łóżeczko. Rybę siekamy. Dodajemy do niej sezam, tłuczone w moździerzu sezamki, miód, sól, pieprz, świeżo tarty imbir, łyżkę siekanej kolendry, olej. Wszystko delikatnie mieszamy w misce. Z gotowej masy formujemy lekko spłaszczone placuszki średnicy 4-5 cm i układamy je na ziołach. Dekorujemy czerwonym kawiorem z łososia i listkiem bazylii.

Podajemy z dwoma sosami: jeden z lipowego miodu, octu i oliwy, drugi z jogurtu, tartego świeżego ogórka i kopru. Przed podaniem można udekorować płatkami róż.

Przepis pochodzi z profilu Magdy Gessler na Facebook’u

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...