Szukaj przepisów

środa, 23 października 2013

Brunatna czarna polewka z łazankami

Składniki:
● Gęsie podroby
● Krew z gęsi
● 250g włoszczyzny
● 1,75 l wody
● 100 g suszonych owoców (śliwki, jabłka)
● liść laurowy
● pieprz, sól, cukier
● cytryna lub ocet

Na łazanki:
● 300-400 g mąki
● 3 jaja
● 100 g masła
● sól

Krew z gęsi mieszamy z 1 łyżką octu, aby nie skrzepła. Gotujemy wywar z podróbek, przypraw i włoszczyzny. Przygotowujemy łazanki: mąka, jaja i kilka łyżek ciepłej wody wyrabiamy na ciasto wolniejsze niż makaron. Na pół godziny przykrywamy ciepłą miską, aż do jej wystudzenia. Ciasto wałkujemy dość cienko. Po przyschnięciu kroimy na pasy szerokości 1 1/2 – 2 palców, posypujemy mąką, składamy po kilka jeden na drugi i kroimy ukośne kwadraty. Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy gorącą wodą.

Płuczemy i moczymy suszone owoce, potem gotujemy je w tej samej wodzie. Wywar przecedzamy, dodajemy krew, ciągle mieszając, zagotowujemy, dodajemy włoszczyznę pokrojoną w paski. Przyprawiamy do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub octem. Do wazy wkładamy ugotowane owoce, łazanki, pokrojone podroby, wlewamy zupę.

Według tego przepisu można sporządzić czerninę z krwi kaczki.

Przepis pochodzi z profilu Magdy Gessler na Facebook’u

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...