Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Świeżonka z kaszą i ziemniakami

Składniki:
  • 0,5 kg podgardla wieprzowego
  • 0,5 kg boczku
  • 0,5 kg karkówki
  • 0,5 kg schabu (bez kości)
  • 0,2 kg cebuli
  • przyprawy: grubo mielony pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 kg ziemniaków
  • paczka pęczaku
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę mięso obłożyć cebulą pokrojoną w pióra (oddzielnie boczek i podgardle), zamarynować w przyprawach. Smażenie mięsa zacząć od tłustego podgardla i boczku. Następnie,kiedy tłuszcz się wytopi, dodać pozostałe mięso. Podlać wodą lub bulionem - ma być go tyle, by płyn przykrył dorzucony pęczak. Gotować na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka i nieco kleista. Pod koniec gotowania dodać ugotowane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę.

2 komentarze:

  1. 2 kg cebuli? czy to nie błąd? i ile dokładnie ma być tej kaszy? paczka to jeden woreczek czy wszystkie 4 woreczki z tekturowego pudełka? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...