Szukaj przepisów

wtorek, 14 maja 2013

Tort Cappuccino

Składniki (na tortownicę 26 cm):

Spód:
• 150 g masła
• 3 jajka
• 250 g drobnego cukru do wypieków
• 270 g mąki
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 ml mleka

Krem:
• 6 żółtek
• 250 g drobnego cukru do wypieków
• 750 g mascarpone
• 3 łyżeczki żelatyny w proszku
• 6 łyżek kawy rozpuszczalnej (użyłam Jacobs Velvet)
• 150 ml wody
• 5 łyżek likieru Amaretto
• 500 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:
• 3 łyżki kakao
• 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Tortownicę 26 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem (boki) , a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Stopić i ostudzić masło.
2. Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli.
3. Zdjąć miskę z garnka i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta, jasnokremowa i cukier zupełnie się rozpuści.
4. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. 
5. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy.
6. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut w dolnej części piekarnika (drugi poziom, opcja dół + termoobieg) aż wierzch się przyrumieni. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony.
7. Upieczone ciasto ostudzić, wyjąć z tortownicy i przekroić na 3 równe blaty.
8. Przygotować masę: Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek, wykorzystamy tylko żółtka, białka można użyć do czegoś innego.
9. Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku jajek, najpierw stawiając misę z masą na garnku z gotującą się wodą).
10. Gęstą, ubitą masę wymieszać z serkiem mascarpone.
11. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku połączyć kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.
12. Śmietanę ubić na sztywną masę i wymieszać z masą mascarpone.
13. Ułożyć pierwszy krążek biszkoptu na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu.
14. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu ma się znaleźć krem z mascarpone. 
15. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. U mnie nie było to potrzebne, masa pięknie się trzymała.
16. Podawać z ulubioną kawą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...