Szukaj przepisów

czwartek, 16 maja 2013

Sos grzybowy II

Składniki:
• różne gatunki grzybów: kurki, gołąbki, podgrzybki, kozaki
• natka pietruszki
• śmietana 18%
• mąka krupczatka
• cebula
• wegeta
• pieprz

Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki, bardzo dokładnie kilka razy wypłukać, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Wstawić na gaz.Zagotować, odcedzić.Ponownie zalać zimną wodą i zagotować.
2. Cebulkę obrać, surową pokroić w drobniutką kosteczkę,podsmażyć na złoty kolor i dodać do gotujących się grzybów.
3. Dodać wegetę, pieprz i nieco posiekanej natki pietruszki.
4. Całość gotować 1,5 godziny na małym ogniu.
5. Pod koniec gotowania rozmieszać w miseczce mąkę krupczatkę z zimną wodą. Powoli dodawać do sosu mieszając, aby nie powstały grudki.
6. Zagęszczony sos zaprawić dodatkowo śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...