Szukaj przepisów

wtorek, 14 maja 2013

Mini babeczki z owocami

Składniki ciasto:
• 2 szklanki mąki krupczatki
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 200 g zimnego masła
• 2 żółtka

Dodatkowo:
• 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
• mleko
• 1 galaretka w żywym kolorze
• dowolne owoce: borówki, wiśnie z nalewki, inne

Sposób przygotowania:
1. Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do babeczek, wysmarowane roztopionym masłem. Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 200ºC.
3. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawić do ostudzenia.
4. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu używając 3/4 ilości mleka zalecanego przez producenta. Jeszcze ciepłym budyniem napełnić babeczki. Powinno go być niewiele, zaledwie troszkę na dnie.
5. Na budyń wyłożyć owoce i porcje tężejącej galaretki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...