Szukaj przepisów

wtorek, 9 kwietnia 2013

Keks angielski

Składniki:

• 150 g posiekanych suszonych moreli
• 150 g posiekanych suszonych śliwek
• posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa
• 150 ml ciemnego rumu
• 210 g masła
• 150 g drobnego cukru do wypieków
• 4 jajka
• 300 g mąki pszennej
• 15 g proszku do pieczenia (nieco mniej niż 1 łyżka)

Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, posiekane bakalie (u mnie suszone śliwki, morele i skórka pomarańczowa, ale możecie użyć innych, które lubicie) włożyć do miseczki i zalać 150 ml rumu.
Następnego dnia przygotować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać i odłożyć. Będą potrzebne nieco później.
W misie miksera utrzeć masło do białości. Dodać cukier i ucierać, aż otrzymamy jasną, puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka, ucierając (miksując) po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem, wymieszać, aż składniki się połączą. 
Wmieszać posiekane i namoczone wcześniej bakalie oraz pozostały rum z miseczki.
Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 27 x 8 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Keks piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175º C i piec kolejne 35 - 40 minut (lub dłużej) do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wystudzić na kratce. Wierzch można ozdobić lukrem lub cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...