Szukaj przepisów

wtorek, 9 kwietnia 2013

Babka wielkanocna

Składniki:

• 3 - 3,5 szklanki mąki (użyłam 3,5)
• 5 dag drożdży świeżych lub 21 g suchych
• 6 żółtek
• 1 jajko
• szczypta soli
• 1 szklanka mleka
• pół szklanki drobnego cukru
• 125 g roztopionego i przestudzonego masła
• 15 dag rodzynek - opcjonalnie
• 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

Sposób przygotowania:
Przygotować rozczyn z drożdży (jeśli stosujemy świeże): rozpuścić je, mieszając z łyżeczką cukru, dodać nieco mąki i lekko ciepłego mleka, aby mieszanina miała konsystencję kwaśnej śmietany.    Zostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, sól i cukier wymieszać. Wsypać do dużej misy. Dodać wyrośnięty rozczyn, rozmieszane żółtka, rozkłócone jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, masło. Ciasto wyrobić mikserem hakiem do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki (jeśli lubimy), ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętości.
Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie. Formy do babek natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości formy. Ciasto w formach przykryć ponownie, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek). Babki piec w temperaturze 170º C, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy - u mnie trwało to około 30 minut, ale bywa też dłużej.
Nie piec ciasta dłużej niż potrzeba, bo babki będą zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.
Babkę można nasączyć sokiem z cytryny: sok wyciśnięty z 2 cytryn wymieszać z niewielką ilością posłodzonej wody lub alkoholu, babkę ponakłuwać, nasączyć. Można również polać lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...