Szukaj przepisów

sobota, 26 stycznia 2013

Kapusta kiszona zasmażana

Składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • kostka grzybowa
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz
  • maggi
  • olej  
  • mąka 
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną odciskamy z soku a jeśli jest bardzo mocno kwaśna to jeszcze dodatkowo płuczemy.Następnie ją kroimy. W brytfance czy garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną kapustę. Podsmażamy ją do tego stopnia,żeby poszczególne ''nitki'' kapusty zrobiły się ciemno-brązowe.Sukces pysznej kapusty zasmażanej tkwi właśnie w jej podsmażeniu.
  Gdy kapusta będzie rumiano-brązowa dolewamy wodę tak aby ją lekko zakryła. Dodajemy kostkę grzybową,listki laurowe i ziarenka ziela.Dusimy  bez przykrycia do momentu aż woda wyparuje.
  Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule.Gdy cebula się przyrumieni dodajemy trochę mąki i mieszamy w celu uzyskania jednolitej zasmażki. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy.Przyprawiamy pieprzem i kilkoma kroplami maggi. Mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...