Szukaj przepisów

czwartek, 4 października 2012

Zupa z dyni po tajsku

Składniki:
(na 4 porcje)
  • 400g dyni (obranej i wypestkowanej)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 liście limonki kaffir
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 125ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego

do dekoracji
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

W garnku rozgrzejcie olej, dodajcie drobno posiekaną cebulę, czosnek i cukier. Smażcie przez 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajcie liście limonki, rozgniecioną łodygę trawy cytrynowej i pastę curry. Smażcie przez chwilę, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Następnie dodajcie pokrojoną w kostkę dynię, chwilę przesmażcie. Dolejcie bulion, gotujcie na małym ogniu przez 30 minut (dynia powinna się rozpadać).

Zdejmijcie z ognia. Wyciągnijcie liście limonki i trawę cytrynową, dodajcie mleczko kokosowe i doprawcie sosem rybnym, dokładnie wymieszajcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...