Szukaj przepisów

wtorek, 2 października 2012

Zalewajka III

Składniki
  • 25 dkg wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 laska ulubionej kiełbasy
  • 0,5 litra zakwasu na barszcz biały (może być z butelki)
  • sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu vegetta
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • odrobina oleju
Sposób przyrządzenia:
Do garnka z wodą wrzucamy boczek. Po 5 minutach dodajemy marchew, pietruszkę, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz 2 łyżki przyprawy typu "vegetta". Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć czekamy jeszcze 5 minut i po tym czasie dodajemy ziemniaki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na odrobinie oleju, a w tym czasie kroimy w kostkę również kiełbasę. Kiełbasę dodajemy do cebuli. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z zupą. Po 5 minutach wlewamy zakwas na barszcz biały i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do miseczki wlewamy jedną chochelkę zupy i rozrabiamy ją z 4 łyżkami śmietany. Zawartość miseczki wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...