Szukaj przepisów

czwartek, 11 października 2012

Tarta z kremem custard

Składniki:
  •  rozwałkowane kruche ciasto na spód
  •  300 ml pełnotłustego mleka
  •  200 ml śmietany kremówki
  •  2 duże wiejskie jajka
  •  2 duże żółtka z wiejskich jajek
  •  80 g drobnego cukru
  •  szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
 Rozgrzej piekarnik do 190oC. Wyłóż foremkę do tart ciastem i piecz 15 minut, aż będzie matowe i lekko zrumienione. Wyjmij blachę i zmniejsz temperaturę do 160oC. W średnim rondlu podgrzej mleko ze śmietaną prawie do wrzenia i zdejmij rondel z ognia. Utrzyj w misce jajka i żółtka z cukrem. Zalej je gorącym mlekiem ze śmietaną stale delikatnie mieszając. Przelej wszystko na spód i zetrzyj na wierzch trochę gałki muszkatołowej. Piecz 40 minut, aż wypełnienie się zetnie. Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...