Szukaj przepisów

środa, 10 października 2012

Tajska zupa z makaronem

Kuchnia tajska

Składniki:
  •  kawałek kłącza imbiru, obrany i posiekany
  •  1-2 czerwone chili, posiekane
  •  1-2 łodygi trawy cytrynowej obrane z twardych zewnętrznych liści, rozbite i posiekane
  •  2-3 ząbki czosnku, obrane
  •  1 garść świeżych liści kolendry – kilka listków odłożonych do przybrania
  •  olej roślinny
  •  1 łyżka nasion kolendry
  •  1-2 szczypty mielonej kurkumy
  •  250 g bulionu warzywnego
  •  2 garście makaronu ryżowego
  •  400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego
  •  1 duża garść surowych obranych i oczyszczonych dużych krewetek (pancerzyki i głowy można zachować i ugotować na nich bulion)
  •  kilka kropki tajskiego sosu rybnego do smaku

Przygotowanie:

 Zmiel w malakserze imbir, chili, trawę cytrynową, czosnek i większość kolendry z odrobiną oleju roślinnego na wilgotną pastę. Przełóż ją do dużego płaskiego rondla i smaż przez kilka minut mieszając, aż przyprawy uwolnią aromat. W tym samym czasie zalej wrzątkiem makaron ryżowy i odstaw na 4–5 minut, żeby zmiękły, a następnie odsącz i odstaw na bok. Wlej mleczko kokosowe do rondla z pastą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, dodaj oczyszczone krewetki i gotuj je 2-3 minuty, aż będą matowe i różowe. Dopraw sosem rybnym i resztą posiekanej kolendry. Rozłóż makaron do 2 misek i nałóż aromatyczną zupę z krewetkami. Od razu podawaj. Krewetki można zastąpić kawałkami kurczaka, przegrzebkami i albo pieczarkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...