Szukaj przepisów

środa, 10 października 2012

Szybka tarta rabarbarowa z mascarpone

Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia brytyjska, Kuchnia francuska

Składniki:
  •  5-6 łodyg rabarbaru
  •  garść jasnego cukru trzcinowego
  •  płat ciasta francuskiego
  •  1 łyżeczka masła
  •  mąka do oprószenia blachy
  •  2 duże ekologiczne jajka, żółtka oddzielone od białka
  •  2 łyżki nierafinowanego drobnego cukru
  •  250 g mascarpone
  •  2-3 krople ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
 Rozgrzej piekarnik do 200oC. Oczyść i pokrój rabarbar na kawałki dł. 15 cm, rozłóż je w brytfance, posyp cukrem i zalej 1 szklanki wody. Piecz 10-15 min, aż będą tak miękkie, żeby dało się wbić czubek noża. Odstaw do ostygnięcia, odsącz i zachowaj soki. Rozgrzej piekarnik do 220oC. Rozwałkuj ciasto francuskie, żeby było trochę cieńsze. Pokrój je na trzy równe prostokąty. Ostrym nożem natnij je (nie przecinając na wylot) dookoła w odległości 1,5 cm od brzegu i posmaruj zachowanym sokiem rabarbarowym za pomocą pędzla. Rozłóż na nich wzdłuż pośrodku po 3-4 kawałki rabarbaru. Piecz 20 minut, aż tarty będą wyrośnięte i złociste. W tym czasie rozmieszaj żółtka z cukrem. Dodaj mascarpone i utrzyj na gładki krem. Wmieszaj do niego ekstrakt waniliowy. W czystej misce ubij sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z kremem. Podawaj tarty z kremem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...