Szukaj przepisów

wtorek, 9 października 2012

Sos pomidorowy do makaronu

Składniki:
  •  10-15 pomidorów
  •  oliwa
  •  sól i świeżo mielony pieprz
  •  1 garstka listków tymianku
  •  1 garść liści bazylii, podartych na kawałki
  •  odrobina czerwonego octu winnego i szczypta cukru do smaku
  •  1 garść czarnych wydrylowanych oliwek
  •  spaghetti
Przygotowanie:
 Mocno rozgrzej górną grzałkę piekarnika. Rozkrój pomidory na połówki i rozłóż na blasze do pieczenia przekrojoną stroną do góry. Skrop je niewielką ilością oliwy i oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Posyp listkami tymianku i wstaw pod grzałkę piekarnika, żeby się przypiekły. Kiedy będą miękkie i miejscami poczernieją, przełóż pomidory wraz z sokiem do dużej miski i rozgnieć widelcem, a następnie dodaj bazylię. Dopraw octem winnym i cukrem do smaku. Wmieszaj oliwki. Podawaj ugotowany makaron starannie wymieszany z sosem. Zamiast oliwek można dodać kawałki mozzarelli albo salami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...