Szukaj przepisów

wtorek, 9 października 2012

Sałatka z kurczaka, kuskusu i pomarańczy

Składniki:
  •  2 garście kuskusu
  •  sok z 1 cytryny
  •  sok z 2 pomarańczy i jedna cała pomarańcza
  •  owocowa oliwa
  •  sól i świeżo mielony czarny pieprz
  •  garść pokrojonych resztek mięsa z pieczonego kurczaka
  •  garść posiekanego świeżego szczypiorku
  •  garść świeżych liści bazylii
  •  garść kiełków groszku

Przygotowanie:
 Wsyp kuskus do miski i zalej wrzątkiem (powinno być go 2 cm więcej niż kuskusu). Odstaw miskę na 15 minut, aż kuskus wchłonie płyn. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką sok z cytryny, dwóch pomarańczy i oliwę z solą i mielonym pieprzem. Zalej kuskus dressingiem, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W tym czasie obierz trzecią pomarańczę ze skórki i białej gorzkiej warstwy. Wytnij cząstki pomarańczy i dodaj razem z mięsem do kuskusu. Delikatnie przemieszaj. Rozłóż kiełki groszku na dwa talerze i nałóż na nie porcje sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...