Szukaj przepisów

wtorek, 9 października 2012

Pudding chlebowy

Kuchnia brytyjska

Składniki:
  •  25 g masła plus odrobina do wysmarowania formy
  •  8 kromek pieczywa
  •  50 g rodzynek sułtańskich
  •  2 łyżeczki cynamonu
  •  350 ml pełnotłustego mleka
  •  50 ml śmietany kremówki
  •  2 jaja od kur z wolnego wybiegu
  •  25 g cukru
  •  starta gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:
 Posmaruj formę masłem. Odetnij skórkę z każdej kromki. Posmaruj każdą kromkę z jednej strony masłem i przekrój na pół, aby powstały dwa trójkąty. Ułóż w formie warstwę pieczywa – posmarowaną masłem stroną do góry – dodaj rodzynki, posyp cynamonem. Powtórz te czynności aż wykorzystasz całe pieczywo. Zakończ warstwą chleba. Na wolnym ogniu podgrzej w rondlu mleko ze śmietaną aż zacznie wrzeć, lecz nie pozwól, by się zagotowało. Wbij jajka do miski, wsyp 3 cukru i lekko ubij, aż kolor zblednie. Dodaj ciepłe mleko ze śmietaną i dokładnie zamieszaj. Zalej kremem pieczywo i odstaw na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz 30-40 minut aż krem stężeje, a pieczywo stanie się złocistobrązowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...