Szukaj przepisów

wtorek, 9 października 2012

Placuszki marchewkowe z kolendrą

Składniki:
  •  6 marchewek, przyciętych i wyszorowanych
  •  3-4 dymki, posiekane
  •  spora garść świeżej natki kolendry, posiekanej i więcej do podania
  •  2 duże wiejskie jajka, roztrzepane
  •  1 czubata łyżka mąki pszennej
  •  1 garść świeżo startego parmezanu
  •  1 szklanki śmietany kremówki
  •  sól i świeżo mielony czarny pieprz
  •  oliwa
Przygotowanie:
Zetrzyj marchewkę w malakserze i włóż do miski razem z dymkami i taką ilością kolendry, jaka Ci odpowiada. Dodaj jajka i mąkę, żeby składniki się połączyły, a następnie parmezan, który stopi się przy smażeniu i spoi placki. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Sprawdź przed samym smażeniem, czy mieszanina dobrze się skleja – może trzeba dodać jeszcze trochę jajka albo mąki. Rozgrzej dużą patelnię, wlej nieco oliwy i formuj płaskie placki, żeby szybko się smażyły. Smaż je po 4-6 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Pamiętaj o złotej zasadzie: nie odwracaj placków za wcześnie, niech się porządnie zrumienią. Podawaj je od razu, posypane siekaną kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...