Szukaj przepisów

wtorek, 9 października 2012

Placki bubble and squeak

Kuchnia brytyjska

Składniki:
  •  3 duże dymki, posiekane
  •  duży kawałek masła
  •  oliwa do smażenia
  •  3-4 strączki kardamonu
  •  1 czubata łyżeczka nasion kolendry
  •  1 czubata łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  •  gotowe puree ziemniaczane
  •  150 ml śmietany kremówki
  •  garść świeżych liści kolendry, posiekanych
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło z niewielką ilością oliwy i podsmaż dymki. Wyjmij czarne nasionka ze strączków kardamonu i włóż do moździerza. Dodaj kolendrę oraz kmin i utrzyj, ale nie na drobny proszek. Wsyp przyprawy na patelnię z dymką i przesmaż mieszając od czasu do czasu, aż się lekko zrumienią. Wymieszaj w misce dymki i przyprawy z ziemniakami i zrób 4 placki. Połóż je na patelni i usmaż, aż się zrumienią, po kilka minut z każdej strony. Zdejmij placki z patelni i zrób na niej sos. Wlej śmietanę, dodaj posiekane liście kolendry, zagotuj i dopraw do smaku. Podawaj placki z sosem. Pysznym dodatkiem są też smażone plasterki boczku albo szynki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...