Szukaj przepisów

niedziela, 7 października 2012

Pasterski paj z jagnięciną i ziemniakami

Kuchnia brytyjska

Składniki:
  •  500 g karkówki jagnięcej bez kości, pokrojonej w kostkę
  •  1 łyżka mąki pszennej
  •  olej roślinny
  •  1 posiekana cebula
  •  sól i świeżo mielony czarny pieprz
  •  2 marchewki, pokrojone na plasterki
  •  350 ml bulionu jagnięcego
  •  500 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę i obgotowanych
  •  450 g gotowego rozwałkowanego kruchego ciasta
  •  1 rozkłócone jajko

Przygotowanie:
Oprósz mięso mąką. Rozgrzej w dużym rondlu dość oleju roślinnego, by przykrył dno i usmaż cebulę z mięsem, aż się lekko zrumienią. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć marchewki i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz płomień. Duś co najmniej godzinę, aż mięso będzie miękkie i smaczne. Rozgrzej piekarnik do 180oC. Wsyp do garnka z jagnięciną pokrojone ziemniaki. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i przykryj kruchym ciastem. Zrób nożem 3 szczeliny w cieście, żeby para znajdowała ujście. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem i piecz około 40 minut, aż będzie złociste. Od razu podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...