Szukaj przepisów

niedziela, 7 października 2012

Paj z kurczakiem

Kuchnia brytyjska

Składniki:
  •  1 średnia zielona papryka, pokrojona na plastry
  •  50 g małych pieczarek
  •  10 g masła
  •  400 g gotowanego mięsa kurczaka, pokrojonego
  •  225 g ciasta francuskiego (może być gotowe)
  •  1 wiejskie jajko, rozkłócone

Sos:
  •  25 g masła
  •  25 g mąki pszennej
  •  150-200 ml bulionu drobiowego
  •  2-3 łyżki śmietany kremówki
  •  odrobina soku z cytryny
  •  listki z 1 gałązki świeżego estragonu

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 o C. Zblanszuj paprykę, gotując ją 2-3 minuty w posolonym wrzątku, osącz, zahartuj zimną wodą i osusz. Oczyść pieczarki i pokrój na ćwiartki. Usmaż je na odrobinie masła w 2-3 minuty i odstaw na bok.

Zrób sos: Roztop 25 g masła w rondlu o grubym dnie, dosyp mąkę i mieszając trzepaczką smaż, aż się zrumieni. Wlej bulion drobiowy, zwiększ płomień i zagotuj, ciągle mieszając. Dolej śmietanę i zredukuj, aż sos będzie miał konsystencję syropu. Dodaj sok z cytryny i estragon. Zdejmij rondel z ognia, dodaj mięso z kurczaka i paprykę z pieczarkami. Natłuść masłem duże żaroodporne naczynie i przełóż do niego zawartość rondla. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie na grubość około 1 cm. Przykryj naczynie z kurczakiem ciastem i odetnij nadmiar. Ze skrawków wytnij ozdobne listki. Zrób ostrym nożem kilka otworów w cieście, żeby para znalazła ujście. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem. Piecz paj w rozgrzanym piekarniku przez około 25-35 minut. Ciasto ma się pięknie zrumienić, a wypełnienie zagrzać. Wyjmij naczynie z piekarnika, żeby trochę przestygło i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...