Szukaj przepisów

niedziela, 7 października 2012

Paj wiejski z porami

Kuchnia brytyjska

Składniki:
  •  1 łyżka oliwy
  •  1 duża cebula, posiekana
  •  1 średnia marchewka, pokrojona w drobną kostkę
  •  500 g mielonej wołowiny
  •  1 puszka (400 g) pomidorów
  •  2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  250 ml bulionu wołowego
  •  1 liść laurowy
  •  listki z 1 gałązki świeżego tymianku
  •  sól i świeżo mielony czarny pieprz
  •  1 łyżka ketchupu
  •  1 łyżka sosu Worcester
  •  kawałek masła
  •  2 pory, posiekane
  •  4 duże mączyste ziemniaki w rodzaju
  •  kleks śmietany (do smaku)
  •  kawałek masła (do smaku)
  •  sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu z pokrywką. Dorzuć cebulę oraz marchewkę i smaż 5 minut na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodaj mieloną wołowinę i smaż 5 minut mieszając, aż zbrązowieje. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion wołowy, liść laurowy i tymianek. Duś 30 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W tym samym czasie pokrój ziemniaki na ćwiartki i gotuj w osolonym wrzątku 10-15 minut, aż zmiękną. Odlej wrzątek, a ziemniaki rozgnieć na purée. Dodaj śmietanę, masło i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 190oC. Po 30 minutach duszenia spróbuj, jak smakuje mięso i jeśli trzeba, dodaj trochę ketchupu oraz sosu Worcester. Jeśli sos jest za rzadki, pogotuj go jeszcze kilka minut bez przykrycia. W drugim rondlu roztop trochę masła i usmaż pory, aż będą miękkie, ale się nie zrumienią. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia, a na wierzch nałóż usmażone pory. Na koniec nałóż puree ziemniaczane i wygładź łopatką. Zapiekaj około 30 minut, aż ziemniaki będą rumiane i chrupkie przy brzegach. Podawaj na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...