Szukaj przepisów

niedziela, 7 października 2012

Paj pasterski z purée z pasternaku

Kuchnia brytyjska

Składniki:
  •  900 g pasternaku, obranego i pokrojonego w spore kawałki
  •  2 pokrojone cebule
  •  50 g masła
  •  duża szczypta kminu rzymskiego
  •  1 łyżka świeżo zmielonej kolendry
  •  1 łyżka garam masali
  •  50 g masła
  •  sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Na nadzienie:
  •  2 posiekane pory lub cebule
  •  1 pokrojona w kostkę marchew
  •  3 łyżki masła lub smalcu
  •  4 pokrojone w plastry brązowe pieczarki
  •  450 g mielonej jagnięciny z pieczeni lub surowej mielonej
  •  1 łyżka mąki
  •  1 łyżka koncentratu pomidorowego
  •  250 ml gorącego bulionu jagnięcego lub drobiowego
  •  1 listek laurowy
  •  1 łodyga świeżego tymianku
  •  1 łyżka sosu worcestershire

Przygotowanie:
Gotuj pasternak w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. W międzyczasie podsmaż cebulę na maśle na średnim ogniu aż stanie się miękka i szklista. Dodaj przyprawy i podsmażaj kolejne 2 minuty, aż zaczną pachnieć. Odcedź pasternak. Utłucz tłuczkiem do ziemniaków, dodaj masło, sól, pieprz, cebulę. Odstaw. W dużym garnku na maśle lub smalcu podsmaż pory (albo cebule) oraz pokrojoną marchew. Smaż aż staną się miękkie i rumiane. Jeśli odrobinę przypalą się na brzegach, nie szkodzi.
 Dodaj pieczarki i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj mielone mięso. Mięso musi się zrumienić, więc nie mieszaj zbyt często. Niech się smaży około 5 minut. Dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy. Smaż, mieszając, przez 3-4 minuty. Koncentrat będzie gorzkawy, jeśli się nie ugotuje. Wlej bulion, dodaj listek laurowy oraz tymianek i zagotuj. Zmniejsz ogień i pozostaw na 25-30 minut.
 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Dopraw nadzienie solą, sosem worcestershire i pieprzem – nie żałuj przypraw. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałóż purée z pasternaku. Piecz 25 minut aż wierzch się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...