Szukaj przepisów

niedziela, 7 października 2012

Kurczak z warzywami

Składniki:
  •  4 piersi kurczaka
  •  1 cebula drobno posiekana
  •  1 cebula pokrojona na cienkie plastry
  •  1 marchewka, pokrojona na kawałki
  •  1 łodyga selera, pokrojona na kawałki
  •  6 całych ziaren pieprzu
  •  1 świeży liść laurowy
  •  woda
  •  55 g masła
  •  30 g mąki pszennej
  •  sól i świeżo mielony czarny pieprz
  •  puszka (220 g) „kasztanów wodnych” (ponikła słodkiego)
  •  1 mały brokuł, pokrojony w różyczki i zblanszowany
  •  1 żółtko wielskiego jajka, rozkłócone
  •  2-3 łyżki śmietany kremówki
  •  trochę soku z cytryny
  •  1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
  •  gotowana marchewka
Przygotowanie:
 Włóż do dużego rondla piersi kurczaka, posiekaną cebulę, marchewkę, seler, ziarna pieprzu oraz liść laurowy i dolej tyle wody, by przykryć składniki. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj 30-45 minut, aż mięso będzie ugotowane. Wyjmij je z garnka i przechowaj w cieple. Przecedź bulion do dzbanka z miarką i również odstaw na bok. Rozgrzej połowę masła na małym ogniu w dużym rondlu i dosyp mąkę. Mieszaj, aż zasmażka będzie gładka. Stopniowo dolewaj porcjami zachowany bulion, starannie mieszając. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Dodaj kasztany i brokuły. Wymieszaj żółtko ze śmietaną i dodaj do sosu. Dolej odrobinę soku z cytryny, wymieszaj i spróbuj. Pokrój ugotowane mięso kurczaka i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj. W drugim rondlu rozgrzej resztę masła i usmaż plasterki cebuli, aż będzie miękka i rumiana. Podawaj kurczaka z cebulą, natką pietruszki i gotowaną marchewką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...