Szukaj przepisów

niedziela, 7 października 2012

Kurczak w sosie

Składniki:
  •  4 piersi kurczaka bez skóry
  •  1 posiekana cebula
  •  1 posiekana marchewka
  •  1 posiekana łodyga selera
  •  1 liść laurowy
  •  6 ziaren czarnego pieprzu
  •  30 g masła
  •  30 g mąki
  •  150 ml białego wina
  •  1 żółtko z wiejskiego jajka
  •  2-3 łyżki śmietany kremówki
  •  sól i świeżo mielony czarny pieprz
  •  odrobina soku z cytryny
  •  2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
Włóż piersi kurczaka do dużego garnka. Dorzuć jarzyny, listek laurowy oraz pieprz i zalej wodą, by tylko przykryła zawartość garnka. Postaw go na małym ogniu, powoli zagotuj wodę i gotuj około 30 minut do czasu, aż mięso się ugotuje. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową, przełóż na talerz i przechowaj w cieple. Przecedź bulion do miski. Roztop masło w czystym rondlu na małym ogniu. Stale mieszając dosypuj mąkę małymi porcjami i zrób zasmażkę. Nadal mieszając, powoli dolej do zasmażki około 450 ml zachowanego bulionu drobiowego i zrób gęsty sos. Dolej białe wino i zagotuj. W czystej misce lekko ubij żółtko ze śmietaną. Stopniowo dolewaj je do sosu, dokładnie mieszając. Zdejmij rondel z ognia, dopraw sos do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Pokrój ugotowanego kurczaka na kawałki wielkości kęsów i włóż do sosu. Nakładaj porcje do ogrzanych misek i przybierz posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...