Szukaj przepisów

sobota, 6 października 2012

Krewetki piri-piri

Kuchnia portugalska

Składniki:
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki łagodnej chili w proszku
  • 250 ml soku z cytryny
  • 1½ łyżeczki posiekanego imbiru
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 surowych krewetek
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Wymieszaj w płytkiej misce słodką paprykę, chili, sok z cytryny, imbir, czosnek i sól. Obtocz krewetki i pozostaw je w marynacie przez godzinę. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż krewetki z obu stron, obracając co jakiś czas, aż będą dobrze zrumienione i nie szkliste. Podawaj natychmiast wraz z miseczkami z wodą do płukania palców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...