Szukaj przepisów

sobota, 6 października 2012

Kotlety wieprzowe z jabłkami i cydrem

Składniki:
  • 4 grube kotlety wieprzowe z tłuszczykiem
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa
  • 1 duża lub 2 małe cebule, obrane i posiekane
  • 2 słodkie jabłka pokrojone na ósemki i przynajmniej 3 małe słodkie jabłka w całości
  • kilka świeżych liści szałwii
  • kilka jagód jałowca, zgniecionych płazem noża
  • szklanka wytrawnego cydru
Przygotowanie: 
Rozgrzej piekarnik do 200 o C. Na dużej patelni, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzej oliwę i obsmaż kotlety z obu stron na dużym ogniu, żeby były chrupiące. Zmniejsz płomień, dosmaż je jeszcze, aż będą rumiane i zdejmij z patelni. Usmaż cebulę na tłuszczu wytopionym z kotletów, aż się zrumieni, a następnie dodaj jabłka i szałwię (dosłownie kilka listków, bo ma bardzo intensywny aromat) oraz jagody jałowca. Włóż kotlety z powrotem na patelnię wraz z całymi jabłkami. Zalej taką ilością cydru, żeby przykrył mięso, dopraw do smaku i wstaw na około pół godziny do piekarnika, żeby mięso i jabłka były miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...