Szukaj przepisów

sobota, 6 października 2012

Falafel

liczba osób 4
Kuchnia arabska

Składniki:
  • 450 g suchej ciecierzycy, namoczonej w wodzie przez noc
  • 2 duże ząbki czosnku, drobniutko posiekane
  • garść posiekanych listków natki pietruszki
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 średnie ziemniaki, ugotowane i obrane
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, wymieszanej z małą ilością zimnej wody
  • suszona chili w płatkach, do smaku
  • 1-2 łyżeczki mielonego kminu
  • olej słonecznikowy, do smażenia
  • 3 łyżeczki tahiny (pasty sezamowej)
  • mniej więcej 1 łyżka wody
  • sok z 1-2 cytryn
  • 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany
Przygotowanie:
Osącz, przepłucz i osusz namoczoną ciecierzycę. Wsyp ją do malaksera, dodaj czosnek oraz natkę pietruszki i zmiel na grudkowatą masę. Dodaj cebulę, ziemniaki, sól oraz pieprz do smaku i zmiksuj ponownie na grudkowatą pastę. Wmieszaj sodę z wodą i odstaw na około 30 minut. Posyp mieszaninę płatkami chili oraz kminem i lekko przemieszaj. Uformuj kulki, ułóż w płytkiej formie do pieczenia, przykryj i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozgrzej olej w głębokim garnku o grubym dnie. Olej osiągnie właściwą temperaturę, gdy wrzucona do nie go drobina bułki delikatnie zaskwierczy (UWAGA: gorący olej może być bardzo niebezpieczny. Nie pozostawiaj go bez nadzoru). Ostrożnie wkładaj po kilka kulek z ciecierzycy do gorącego oleju i smaż 1-2 minuty obracając, aż się zrumienią i będą chrupiące. Odławiaj je łyżką cedzakową i osączaj na papierowych ręcznikach. Zrób sos: wlej 3 łyżki tahiny do głębokiego talerza. Dolej tyle wody, żeby mieszanina miała konsystencję gęstej śmietany. Dolej sok z 1-2 cytryn (do smaku) i ponownie wymieszaj. Jeśli sos zrobi się za gęsty, dolej nieco wody. Dodaj posiekany czosnek i znowu wymieszaj. Podawaj falafele z miseczką sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...