Szukaj przepisów

sobota, 6 października 2012

Duszona jagnięcina

Składniki:
  • 4 kotlety z karkówki jagnięcej
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • oliwa
  • 3 cebule, obrane i pokrojone w piórka
  • 2-3 duże korzenie pasternaku, obrane i pokrojone na kawałki
  • 6 dużych ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na połówki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 6-8 gałązek rozmarynu
  • 6-8 małych ziemniaków, przekrojonych na połówki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170oC. Obtocz kawałki jagnięciny w mące. Rozgrzej oliwę w płytkim rondlu z pokrywką, który można wstawić do piekarnika, ułóż w nim jagnięce kotlety i obsmaż, aż się zrumienią z obu stron. Wyjmij jagnięcinę z rondla i odłóż na bok. Do tego samego rondla włóż cebulę, pasternak oraz czosnek i podsmaż w 2-3 minuty. Dobrze dopraw solą oraz pieprzem i dodaj rozmaryn. Włóż kawałki mięsa z powrotem do rondla, obłóż je ziemniakami, dopraw solą oraz pieprzem i zalej taką ilością wody, żeby przykryła zawartość rondla. Wytnij z papieru do pieczenia koło o średnicy rondla i ułóż je na mięsie i warzywach, a następnie przykryj pokrywką. Duś mniej więcej przez godzinę w piekarniku, aż mięso będzie miękkie.

1 komentarz:

  1. Wszystko pyszne, ale z tego co wiem jagnięciny się nie pieprzy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...