Szukaj przepisów

sobota, 6 października 2012

Ciasto marchewkowe

liczba osób: 6

Składniki:
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 4 wiejskie jajka
  • 4 łyżki jasnego płynnego miodu
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 175 g startej marchewki
  • masło do natłuszczenia formy
Krem:
  • 75 g gładkiego twarożku śmietankowego
  • 2 łyżki masła
  • 340 g cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Zmiksuj w misce olej z jajkami i miodem, aż składniki dobrze się połączą. Wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, esencję waniliową oraz starte marchewki i starannie wymieszaj. Wlej ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm i wstaw do piekarnika mniej więcej na 1 godzinę, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Odstaw ciasto na metalową kratkę, żeby wystygło i ostrożnie wyjmij z formy. Utrzyj w misce twarożek z masłem, aż będzie jasny i puszysty. Dodaj przesiany cukier puder oraz esencję waniliową i starannie wymieszaj. Rozsmaruj krem na cieście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...