Szukaj przepisów

sobota, 6 października 2012

Chlebek bananowy

Składniki:
  • 285 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 110 g masła i więcej do natłuszczenia formy
  • 225 g drobnego cukru
  • 2 wiejskich jajek
  • 4 dojrzałe rozgniecione banany
  • 85 ml maślanki (lub mleka, wymieszanego z 1,5 łyżeczki soku z cytryny albo octu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i solą do dużej miski. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jajka, rozgniecione banany, maślankę oraz ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj. Teraz delikatnie wmieszaj mąkę z sodą i solą. Natłuść masłem keksówkę o wymiarach 20 cm x 12,5 cm i wlej do niej surowe ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz około 1 godziny do chwili, aż ciasto wyrośnie i będzie złocisto-brązowo. Wyjmij je z piekarnika i odstaw, żeby ostygło w formie kilka minut, a następnie wyłóż je na metalową kratkę, żeby ostygło przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...