Szukaj przepisów

sobota, 6 października 2012

Cebulowa pakora


liczba osób: 4
czas przygotowania: 40 minut
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska

Składniki:
  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 3 łyżki oleju (więcej, jeśli potrzeba)
Przygotowanie:
Rozbij jajka w misce. Dodaj cebulę i zamieszaj. Dodaj mąkę, kolendrę, kmin i zamieszaj. Rozgrzej olej w głębokiej patelni na średnim ogniu. Nałóż miksturę łyżką i smaż 30-45 sekund aż się zrumieni.

Obróć i smaż kolejne 30 sekund aż pakora stanie się złocistobrązowa i chrupka z obu stron. Zdejmij z patelni i połóż na papierowym ręczniku, by osączyć z tłuszczu. Powtarzaj te czynności, uzupełniając w razie potrzeby tłuszcz. Za każdym razem pozwól, by olej się rozgrzał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...