Szukaj przepisów

niedziela, 30 września 2012

Likier cytrynowy

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTYehQmNr03hjsu6arK4DOW4U0gmFGx1bBkheNFLaROFCmkipPn9wSkładniki likieru:
  • 2 cytryny
  • 1 kilogram cukru
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody
Sposób przygotowania:
Obieramy cytryny ze skórek (cienko, bez albedo). Wrzucamy skórki do słoja, zalewamy spirytusem i odstawiamy na 3 dni.  Po trzech dniach wyjmujemy skórki cytryn z nalewu spirytusowego.
Gotujemy syrop z wody i cukru i po ostudzeniu mieszamy ze spirytusem. Po dwóch dniach filtrujemy i rozlewamy do butelek.
Likier jest najlepszy, kiedy postoi minimum 3 tygodnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...