- mały kalafior
- 6 szklanek wywaru z warzyw
- 20 dag białej kiełbasy
- 2 łyżki ryżu
- po pół papryki zielonej i czerwonej
- duża cebula
- łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy (lub łyżka margaryny)
- pół szklanki kwasu z ogórków
- 2 łyżki Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY
- 2 łyżki posiekanego koperku
- biały pieprz
- sól
Zagotuj wywar z przyprawą do zup lub sosem sojowym, wsyp opłukany ryż i włóż białą kiełbasę, po czym przykryj, gotuj wszystko razem 15 minut. W tym czasie podziel kalafior na małe różyczki, a łodygi potnij na dość drobne kawałki. Paprykę oczyść i pokrój w paski. Przygotowane warzywa wrzuć do gotującego się ryżu, wyjmij kiełbasę.
Cebulę drobno posiekaj, lekko zrumień na oliwie (lub na margarynie). Potem wymieszaj z mąką, zdejmij z ognia i rozprowadź kwasem z ogórków. Całość wlej do zupy, gdy warzywa i ryż będą prawie miękkie. Na samym końcu wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę. Zupę dopraw do smaku pieprzem i solą, przelej do ogrzanej wazy i obficie posyp koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz