Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Zupa z kalafiora

Składniki na 6 porcji:
  • mały kalafior
  • 6 szklanek wywaru z warzyw
  • 20 dag białej kiełbasy
  • 2 łyżki ryżu
  • po pół papryki zielonej i czerwonej
  • duża cebula
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy (lub łyżka margaryny)
  • pół szklanki kwasu z ogórków
  • 2 łyżki Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • biały pieprz
  • sól

Zagotuj wywar z przyprawą do zup lub sosem sojowym, wsyp opłukany ryż i włóż białą kiełbasę, po czym przykryj, gotuj wszystko razem 15 minut. W tym czasie podziel kalafior na małe różyczki, a łodygi potnij na dość drobne kawałki. Paprykę oczyść i pokrój w paski. Przygotowane warzywa wrzuć do gotującego się ryżu, wyjmij kiełbasę.

Cebulę drobno posiekaj, lekko zrumień na oliwie (lub na margarynie). Potem wymieszaj z mąką, zdejmij z ognia i rozprowadź kwasem z ogórków. Całość wlej do zupy, gdy warzywa i ryż będą prawie miękkie. Na samym końcu wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę. Zupę dopraw do smaku pieprzem i solą, przelej do ogrzanej wazy i obficie posyp koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...