- 30 dag puree ziemniaczanego
- lub Puree ziemniaczane o smaku bekonowym z grzankami Danie w 5 minut WINIARY
- po 10 dag liści szczawiu i młodych rzodkiewek
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- pół szklanki śmietany
- 3-4 szklanki wywaru
- żółtko
- sól
- pieprz
Umyte liście szczawiu uduś na stopionym maśle, zalej je szklanką wywaru i gotuj około 10 minut. Zmiksuj je, dodaj pozostały wywar, roztarty z solą czosnek i puree. Całość wymieszaj, wlej do rondla i, po zagotowaniu, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Teraz do zupy wlej powolutku żółtko, dokładnie rozbełtane ze śmietaną, wymieszaj i podgrzej (nie gotuj!).
Podawaj z grzankami z bułki lub ciemnego chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz