Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Zupa krem zielona

Składniki na 4 porcje:
  • 30 dag puree ziemniaczanego
  • lub Puree ziemniaczane o smaku bekonowym z grzankami Danie w 5 minut WINIARY
  • po 10 dag liści szczawiu i młodych rzodkiewek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki śmietany
  • 3-4 szklanki wywaru
  • żółtko
  • sól
  • pieprz

Umyte liście szczawiu uduś na stopionym maśle, zalej je szklanką wywaru i gotuj około 10 minut. Zmiksuj je, dodaj pozostały wywar, roztarty z solą czosnek i puree. Całość wymieszaj, wlej do rondla i, po zagotowaniu, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Teraz do zupy wlej powolutku żółtko, dokładnie rozbełtane ze śmietaną, wymieszaj i podgrzej (nie gotuj!).

Podawaj z grzankami z bułki lub ciemnego chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...