Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Zupa krem z marchewki

Składniki:
  • 1 kg marchwi
  • 4 ziemniaki
  • 10 dag masła
  • 6 szklanek bulionu z kostki
  • 1 szklanka śmietany 30-proc.
  • 20 łyżek winiaku
  • 20 dag płatków migdałowych
  • 10 dag smażonej w syropie skórki pomarańczowej
  • sól, cukier
do przybrania:
  • listki mięty

Marchew i ziemniaki obierz, umyj, pokrój, podsmaż na maśle, a następnie zalej bulionem i gotuj ok. 30 minut. Zupę zdejmij z ognia, przestudź i zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dodaj śmietanę i winiak. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.

Gorącą zupę rozlej do talerzy, posyp płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Przybierz listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...