Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Zupa gulaszowa

Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego bez kości
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 pomidorów
  • 2 marchewki
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 10 dag selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 10 dag tłuszczu
  • sól, pieprz
 
Ziemniaki, marchew oraz seler obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i również pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz, a następnie pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Mięso pokrój w kostkę.

Cebulę zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj czosnek i mięso. Duś pod przykryciem 15 minut. Następnie dodaj marchew, seler, pomidory, paprykę i kminek. Posól, wlej tyle wody, aby przykryła zawartość garnka i dusić ok. 35 minut. Potem włóż ziemniaki, dolej wody, aby wszystkie składniki zupy były przykryte i gotuj, aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Zupę zdejmij z ognia, dopraw papryką, solą i pieprzem.

Podawaj z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...