Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Zupa fasolowa

Składniki:
  • 30 dag białej fasoli
  • mała włoszczyzna
  • średniej wielkości cebula
  • Bulion warzywny WINIARY (2 kostki)
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • ząbek czosnku
  • majeranek
  • sól

Fasolę umyj na sicie, zalej gorącą wodą, mocz przez noc, a później wodę odlej. Następnego dnia zalej fasolę wrzątkiem i ugotuj do miękkości.

Włoszczyznę obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach, por pokrój w krążki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie 2 litry wody zagotuj z kostkami bulionowymi. Włóż warzywa, gotuj 15 minut, po czym dodaj ugotowaną fasolę. Wszystko wymieszaj i zagotuj.

Teraz przygotuj cebulę - obierz ją i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i lekko zrumień posiekaną cebulę. Dodaj pozostały tłuszcz, dobrze go rozgrzej, wsyp mąkę i smaż, mieszając, 2-3 minuty. Zasmażkę rozprowadź kilkoma łyżkami wywaru i połącz z wrzącą zupą. Dopraw do smaku solą, drobno posiekanym czosnkiem oraz majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...