Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Wołowina z oliwkami

Składniki:
  • 1,5 kg wołowiny bez kości (np. krzyżowa, skrzydło)
  • po 1/2 szklanki oliwek czarnych i zielonych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki sosu pieczeniowego z torebki
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 1/3 szklanki śmietany 36-proc.
  • 1 łyżka oliwy
  • tymianek
  • sól, pieprz
 
Cebulę i marchew obierz i pokrój na grube kawałki, a następnie podsmaż na oliwie. Mięso umyj, osącz, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż, aż uzyska rumiany kolor. Dodaj sos pieczeniowy oraz bulion. Duś mięso ok. 40 minut do miękkości. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Następnie wyjmij mięso z sosu i trzymaj w cieple. Sos przecedź, wlej śmietanę, włóż oliwki i zagotuj. Mięso podawaj polane sosem, z podsmażonymi kluskami kładzionymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...