- pęczek włoszczyzny
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 200 ml octu
- liść laurowy
- łyżka igiełek suszonego rozmarynu
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 6 jagód jałowca
- 1 kg wołowiny
- sól
- pieprz
- cukier
- 3 łyżki oleju
- cytryna
- 2 kromki razowego chleba (10 dag)
- 1 kg kalarepki
- pęczek dymki
- 2 łyżki masła lub margaryny
Przygotuj marynatę: włoszczyznę oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę. Włóż do garnka, zalej białym winem oraz octem. Wrzuć liść laurowy, rozmaryn, ziarenka pieprzu i jagody jałowca, całość zagotuj, po czym przestudź. Wołowinę umyj, włóż do marynaty na 24 godziny. W czasie marynowania mięso często odwracaj.
Po dobie wołowinę wyjmij z zalewy i osusz. Natrzyj ją solą i pieprzem, potem podsmaż w brytfance na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Podlej marynatą i zagotuj. Teraz przykryj, duś na średnim ogniu przez półtorej godziny - 15 minut przed końcem duszenia włóż do brytfanki drobno pokruszony razowy chleb.
Kalarepkę obierz, pokrój na cząstki. Dymkę oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Włóż warzywa do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru i gotuj 10 minut. Potem osącz i krótko podsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Wołowinę wyjmij z brytfanki, sos z włoszczyzną przełóż do garnka, zmiksuj. Dopełnij wrzątkiem do objętości pół litra i zagotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mięso pokrój w cienkie plastry, przełóż z jarzynką na podgrzany półmisek. Polej sosem i udekoruj krążkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz