Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Wołowina w sosie warzywnym

Składniki na 4 porcje: 
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 200 ml octu
  • liść laurowy
  • łyżka igiełek suszonego rozmarynu
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 6 jagód jałowca
  • 1 kg wołowiny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 3 łyżki oleju
  • cytryna
  • 2 kromki razowego chleba (10 dag)
  • 1 kg kalarepki
  • pęczek dymki
  • 2 łyżki masła lub margaryny

Przygotuj marynatę: włoszczyznę oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę. Włóż do garnka, zalej białym winem oraz octem. Wrzuć liść laurowy, rozmaryn, ziarenka pieprzu i jagody jałowca, całość zagotuj, po czym przestudź. Wołowinę umyj, włóż do marynaty na 24 godziny. W czasie marynowania mięso często odwracaj.

Po dobie wołowinę wyjmij z zalewy i osusz. Natrzyj ją solą i pieprzem, potem podsmaż w brytfance na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Podlej marynatą i zagotuj. Teraz przykryj, duś na średnim ogniu przez półtorej godziny - 15 minut przed końcem duszenia włóż do brytfanki drobno pokruszony razowy chleb.

Kalarepkę obierz, pokrój na cząstki. Dymkę oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Włóż warzywa do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru i gotuj 10 minut. Potem osącz i krótko podsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Wołowinę wyjmij z brytfanki, sos z włoszczyzną przełóż do garnka, zmiksuj. Dopełnij wrzątkiem do objętości pół litra i zagotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mięso pokrój w cienkie plastry, przełóż z jarzynką na podgrzany półmisek. Polej sosem i udekoruj krążkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...